Biografi

milica Lundin är född i staden Cetinje (idag i Montenegro, fd. Yugoslavien). Hon växte upp i Belgrad (idag Serbien), där hon fick sin utbildning i musik gymnaset “Mokranjac” och sitt diplom i Belgrads Musikaliska Akademi. Hon kompletterade sin utbildning i Moskva, i Musikaliska och pedagogiska institutionen “Gnesiny” och i Vilnius på Musikaliska Akademin.

Milica Lundin

År 1989. kom Milica till Sverige. Som maka till en svensk diplomat spenderade Milica många år utomlands. Åren 1991-1997 var hon i Vilnius, Litauen och i Moskva. Åren 2001-2010 bodde hon i Belgrad och i Berlin.

Under sina år i Sverige har Milica arbetat som pianopedagog-vikarie i musik skolor i Nacka och Värmdö, som dans ackompanjatör och som lärare på olika piano/keyboard kurser. Sedan 2010 har hon varit självständig kulturföretagare med egen firma. Hon undervisar i piano som fritidsaktivitet på olika grundskolor i Stockholm samt organiserar diverse kulturaktiviteter. Hon har också breddat sin professionella profil genom att läsa konsthistoria (2001) och projektledarutbildning för kultur (2011) vid Stockholms Universitet. Hon har tagit Master diplom i kulturpolitik och kulturförvaltning vid UNESCOs institution i Belgrad med samverkan av Belgrads fakultet för konst och Université Lumière Lyon 2.

Under sin vistelse utomlands har Milica engagerat sig i olika kulturprojekt och andra aktiviteter. Hon använder sin pedagogiska kunskap i samverkan med svenska grundskolor utomlands som pianolärare och kör ackompanjatör. Hon organiserar och bidrar personligen till projekt som fokuserar på presentation av svensk kultur. Ett resultat av sådant arbete är en CD med svensk vokal-, piano- och kammarmusik. Milica arrangerade och koordinerade även flera TV-sända Luciakonserter för Sveriges ambassad i Belgrad.

Milica LundinMilica LundinMilica LundinMilica Lundin

Hennes pedagogiskt mest utmanande anställning var i Belgrad, på musikskolan/gymnasiet “Mokranjac”. Under de fyra år som hon arbetade där vann elever under hennes pedagogiska ledning åtta priser på diverse musikaliska tävlingar för unga pianister.

På senare tid, är Milica mera aktiv inom kulturprojekt. Det som intresserar henne mest är publikutveckling, jämställdhet på landsbygden och kulturintegrering. Partnerskapet mellan Orfeus och den mest etablerade serbiska musikaliska Stiftelsen Ilija M. Kolarac  resulterade i en konferens i publikutveckling för klassisk musik som sammanförde experter från Serbien och Europa med syfte att  främja och popularisera klassisk musik.

Belgrad 2016